Żywienie w cukrzycy typu II – Cukrzyca typu II jest chorobą metaboliczną, której powstawanie warunkują czynniki genetyczne i ekologiczne. Nazywa to, że osoby obciążone genetycznie ryzykiem rozwoju cukrzycy mogą, ale nie muszą zachorować. Za ostateczne rozwinięcie się insulinoodporności w konkretnej wartości odpowiada styl życia i możliwość odżywiania. Aktywność finansowa i kuracja są i ważnymi czynnikami w terapii diabetyków.
Trener personalny Kępice
Specjaliści medycyny wygodnej i konwencjonalnej są zgodni: w przypadku chorób metabolicznych niezbędne jest używanie leczenia zintegrowanego, a w terapii nie można lekceważyć znaczenia diety i smaku życia. Zwiększenie aktywności fizycznej i zmiana nawyków żywieniowych to dwa najistotniejsze punkty konieczne do mieszkania właściwego nastroju zdrowia osób, które zmagają się z cukrzycą typu II. Wprowadzenie dobrze zbilansowanej diety może również zatrzymać postęp choroby u pań w stopniach przedcukrzycowych.
Trener personalny Kępice
Zobacz również Puderniczki
Dieta cukrzyka. Podstawowe prawa i obowiązki
Dieta dla pań zmagających się z cukrzycą typu II opiera się na pewnych zasadach racjonalnego odżywiania m.in. prawidłowego łączenia pokarmów czy zwiększenia liczbie spożywanych warzyw i pewnych owoców ale mimo wszystko wymaga indywidualnego dopasowania jadłospisu do spraw wynikających m.in. z występowania schorzeń towarzyszących i wyznaczonych przez lekarza celów leczenia. Nazywa to, że wszystek chory powinien pozostawać pod stałą opieką lekarza, i działanie nie prawdopodobnie stanowić oparte całkowicie na diecie, tylko jest ona niezbędnym elementem terapii.
Trener personalny Kępice
Najważniejszym celem leczenia dietetycznego w cukrzycy typu II jest spowodowanie osobie chcącej odpowiedniej ilości sile i składników pokarmowych potrzebnych do sprawnego funkcjonowania układu. Pozostałe cele zakłada się w współzależności od aktualnego stanu osoby chcącej. W pierwszej fazie zdrowienia postaci z tuszą a nadwagą jest redukcja masy mięsa i utrzymanie wagi na dobrym poziomie. Zmiana nawyków żywieniowych jest także normalizacji wskaźników metabolicznych, w ostatnim zakresu lipidów, glikemii itd. oraz zapobieganiu powikłaniom cukrzycowym.
Trener personalny Kępice
Żywienie diabetyków w praktyce
W mieniu osób zmagających się z cukrzycą typu II drogi jest także skład jadłospisu, czyli rodzaj produktów spożywczych, jak oraz rób ich przygotowania. Według najnowszych badań naukowych, żywienie postaci z cukrzycą typu II ma wystarczać w warzywa i niesłodkie owoce 50%, zdrowe tłuszcze NNKT – 20%, organiczne białka 20%, węglowodany złożone 10%. Dania dla diabetyków należy tworzyć z produktów nieprzetworzonych i drogich w błonnik. Warzyw i owoców skrobiowych nie należy rozgotowywać, gdyż powoduje wtedy na rozwój ich indeksu glikemicznego. W ostatnim miejscu należy również uwzględnić ładunek glikemiczny, który według najnowszych doniesień jest ważniejszy od indeksu zaś w głównej kolejności należy podawać się dziś nim. Potrzebne jest ograniczenie spożycia produktów, jakie są źródłem cukrów prostych (słodkie owoce, napoje słodzone, słodycze, dżemy), produktów możnych w tłuszcze utwardzone typu trans zamiast pochodzenia zwierzęcego i soli. W diecie cukrzycowej należy duży nacisk umieścić na uregulowanie pracy insuliny, dlatego najodpowiedniejszym rozwiązaniem jest jedzenie posiłków co 4-5 godzin. Podstawą powinny być potrawy gotowane w wodzie czyli na parze oraz duszone.
Trener personalny Kępice
„Osoby, które zmagają się z cukrzycą typu II niechętnie zmieniają swoje zachowania żywieniowe, gdyż uważają, że dieta dla diabetyków jest wodnista i wybiera przyjemność jedzenia. Nic dużo mylnego – przekonuje trener postaw zywiniowych Magdalena Dorko – Wojciechowska. Żywienie w cukrzycy typu II jest znakomite, naturalne i ustalenie jest go nieco, niż w codziennej diecie. Nie dlatego, że należy ograniczać kalorycznośc posiłków, co stanowi teraz niekatualne w dietetyce XXI wieku, tylko dlatego, że materiały są gęsto wartościowe i powodują organizmowi mnóstwa witamin a minerałów i tychże organizm nie dostanie w nadmiarze. Najważniejszym zadaniem diety w cukrzycy jest skierowanie metabolizmu i zmiana smaku tak, aby wyeliminować z diety cukry proste i lekki smak. Bogaty smak potraw można znaleźć dzięki ich uważnemu zrobieniu i biorąc zioła. Tak do ostatniego pozytywne będą przydatne przepisy kulinarne. Profesjonalnie opracowany plan żywieniowy znacznie ułatwia wdrożenie nowych treści w kuchni, dzięki czemu zmiana nawyków stoi się prosta i trwa bezboleśnie. Co ważne, z tzw. diety dla cukrzyków mogą bezpiecznie mieć wszyscy, a więc mówi, że nie ma konieczności przygotowywania osobnych posiłków dla chorej osoby. Inny system odżywiania przyniesie korzyści dla zdrowia całej rodziny”.
Trener personalny Kępice
zobacz również Żywienie W Cukrzycy Typu II