Wiele osób już poznało temat mierzenia potencjału Redox w wodzie pitnej i poszukuje cieczy o najlepszych właściwościach. Inni chcieliby pić wodę, która przyczyni się do zachowania zdrowia, jednak nie wiedzą, skąd ją brać i czym powinna się charakteryzować. Czym właściwie jest potencjał Redox i czy ma realny wpływ na prozdrowotne właściwości wody?
Wiele źródeł podaje, że woda z takich uzdrowisk jak Lourdes, Tlacote czy Nordenau ma jedną wspólną charakterystyczną cechę – bardzo niski potencjał Redox. Naukowcy wskazują, że to właśnie dzięki niemu woda tak dobrze wpływa na organizm, ale zacznijmy od początku.
Spis Treści
Czym jest potencjał Redox?
Potencjał Redox, inaczej zwany także ORP (Oxidation Reduction Potencial) określa właściwości utleniające i redukujące wody. Innymi słowy jest to zdolność do przyjmowania lub oddawania elektronów przez jony oraz cząsteczki. Woda o wysokim i dodatnim potencjale Redox jest utleniaczem, natomiast woda o ujemnym potencjale jest antyutleniaczem i świetnie radzi sobie z eliminacją wolnych rodników. Naukowcy uznają, że im niższy potencjał Redox, tym większe jest jego pozytywne oddziaływanie na zdrowie.
Wielkość potencjału Redox ma ścisły związek z nasyceniem wody aktywnym wodorem.
Jak zmierzyć potencjał Redox?
Potencjał ORP można zmierzyć za pomocą specjalnego miernika. Ta wartość mierzona jest w miliwoltach (mV). Chodzi o dokładne i szybkie zmierzenie czy dana substancja jest reduktorem lub utleniaczem. Granica, od której rozpoczyna się ten zakres to 200 mV.
Wartości od 200 mV wzwyż to wartości dodatnie świadczące o dużej utlenialności. Wartości poniżej 200 mV świadczą o właściwościach antyutleniających cieczy.
Nasycenie wolnym wodorem rozpoczyna się od 0 mV. Im więcej aktywnego wodoru w wodzie, tym bardziej obniża się wartość potencjału. Uznaje się, ze im niższa wartość Redox, tym lepiej dla organizmu.
Woda nasycona wolnym wodorem ma charakter zasadowy, a to sprawia, że doskonale nadaje się do zwalczania wolnych rodników.
Różne rodzaje napojów, które spożywamy na co dzień mogą mieć różny potencjał Redox. Na przykład kolorowe napoje gazowane takie jak cola mogą mieć nawet +350 mV. Zwykła kranówka ma od +150 do +250 mV. Woda smakowa ma około 310 mV, natomiast zwykła butelkowana mniej więcej +280. Zielona herbata to już tylko +50 mV. Niski potencjał Redox mają soki owocowe i warzywne. Na przykład sok marchwiowy ma -50 mV. Woda z wolnym wodorem może mieć natomiast od -100 do -800 mV.
Co wspólnego mają potencjał Redox i wolne rodniki?
Wewnątrz organizmu mamy ORP na poziomie średnio od +50 do -200 mV. Napoje, które zazwyczaj wybieramy do picia mają dodatni potencjał Redox. Do tego zła dieta, alkohol, stres – to wszystko sprzyja powstawaniu wolnych rodników.
Zbyt mała ilość ujemnych jonów wodoru w komórkach może prowadzić do gromadzenia się wewnątrz właśnie wolnych rodników i całej gamy toksycznych substancji. Konsekwencją tego stanu jest bardzo wczesne starzenie się komórek, ich obumieranie oraz powstawanie chorób.
Jeśli w organizmie jest zbyt wiele wolnych rodników, może dojść do wzmożonego procesu utleniania, którego skutkiem będzie zaburzenie równowagi biochemicznej oraz zakwaszenia organizmu.
Jakie korzyści daje picie wody o niskim potencjale Redox?
Lista korzyści, jakie niesie spożywanie wody o ujemnym potencjale Redox jest dość długa:
- Usuwany jest nadmiar wolnych rodników
- Proces starzenia się znacznie spowalnia
- Woda jest dobrze przyswajana przez organizm
- Dotlenia organizm
- Zwiększa wydolność organizmu podczas wysiłku
- Komórki podlegają regeneracji
- Odtruwa
- Doskonale gasi pragnienie
- Chroni DNA przed uszkodzeniami
- Witaminy stają się lepiej przyswajalne
Woda o niskim potencjale Redox jest szczególnie polecana osobom, które żyją w stresie, cierpią z powodu: osteoporozy, refluksu, mdłości, kłopotów trawiennych, podwyższonego ciśnienia krwi, skurczu mięśni, migreny, otyłości, łuszczycy, etc.
Jak uzyskać wodę o ujemnym potencjale Redox?
Obecnie rynek oferuje wiele sposobów pozyskiwania wody o niskim potencjale Redox. Na pewno nie warto decydować się na wodę alkaliczną w butelkach, ponieważ wolny wodór uwalnia się przez różnego rodzaju materiały i z czasem po prostu go ubywa.
Podczas poszukiwań można natknąć się na jonizatory wody i generatory wodoru, jednak ich ceny są dość wysokie.
Dobrym pomysłem na uzyskanie wody wodorowej jest system odwróconej osmozy Ecoperla Rosa z wkładem rewitalizującym Ecoperla Elixir. Dzięki temu w łatwy i szybki sposób uzyskamy wodę o optymalnych parametrach i bardzo niskim potencjale Redox.
A jak to właściwie działa? Wkład rewitalizujący Ecoperla Elixir jest wypełniony tylko i wyłącznie magnezem, który wchodzi w reakcję z czystą wodą. Dzięki temu ostatecznym produktem jest woda alkaliczna o wysokim pH i niskim potencjale Redox (co najmniej -200 mV), bogata w wolny wodór i magnez.
Woda z odwróconej osmozy Ecoperla Rosa jest dostępna bezpośrednio z wylewki o każdej porze, w dodatku zawsze świeża. Eksploatacja jest bardzo ekonomiczna – wystarczy jedynie co jakiś czas wymieniać wkłady.
Czy warto wierzyć potencjałowi Redox?
Choć niektórym może wydawać się, że potencjał Redox to kolejny wymysł, to jest to bardzo ważny wskaźnik, który stanowi niezwykle istotny parametr choćby w przypadku wody basenowej. W dodatku dobroczynne właściwości wolnego wodoru zostały naukowo udowodnione i jest to substancja stosowana w medycynie. Może woda o takich właściwościach nie uleczy nas od razu, jednak na pewno wspomoże organizm w walce z różnymi dolegliwościami.
Autor artykułu Artykuł został przygotowany przy wsparciu merytorycznym sklepu internetowego oferującego systemy filtracji wody Ultrafiltracja.pl |
Piję od jakiegoś czasu wodę z odwróconej osmozy właśnie z wkładem Elixir i przyznaję, że bardzo mi smakuje. Nie wiem jak to wygląda zdrowotnie, ale podobno powinniśmy pić wodę o wyższym pH, ponieważ mamy w organiźmie dużo płynów o kwasowym charakterze. Nie wiem, nie znam się, ale z pewnością po takiej wodzie czuję się lepiej. Szczególnie w te upały powinniśmy pić dużo takiej wody, skoro dużo jej tracimy. Polecam ten Elixir, pozdrawiam!
No właśnie jestem w trakcie poszukiwań odpowiedniego filtra do kuchni. Ten filtr Rosa wydaje się być okej, zachęcający jest fakt mineralizowania wody, bo dużo mówi się o tym, że nie powinno się pić takiej mocno oczyszczonej wody.
Pierwsze słyszę o tym Redoxie. Świetny artykuł. Daje do myślenia. Ostatnio w radiu naukowym słuchałam rozmowy z fizykiem o wolnych rodnikach i o promieniowaniu. To ciekawe i niepokojące ile trwa zanim odkrycia naukowe dotrą do ogólnej świadomości społeczeństwa. A ja w dodatku trafiłam na artykuł dopiero dziś. Zaraz szukam w necie gdzie kupić to ten filtr z eliksirem młodości